Huis > Nieuws > Twijfel verbroken, SOI is de mainstream van het IoT-tijdperk.

Twijfel verbroken, SOI is de mainstream van het IoT-tijdperk.

Beginnend met IBM's eerste gebruik van SOI-technologie op zijn high-end 0.25μm-procesprocessor, omvatten de producten van SOI al meer dan 30 jaar producten zoals servers, printers, gaming-apparaten, netwerk- en opslagapparaten, wearables en auto-elektronica. . De voordelen van SOI-technologie voldoen aan de specifieke vereisten van deze toepassingen voor apparaatsnelheid, functionaliteit en laag stroomverbruik.

Op de binnenlandse markt heeft SOI ook meer aandacht gekregen. Op het 7e Shanghai FD-SOI Forum hebben onlangs meer dan 400 technische experts op het gebied van substraat, wafelproductie, EDA, IP, IC-ontwerp en systeemontwerp deelgenomen aan het evenement. Onlangs hebben Soitec en SOI Alliance, de toonaangevende substraatproducenten op het gebied van SOI, een conferentie in Beijing gehouden om de ontwikkeling van SOI-technologie en de planningsstrategie van de SOI Alliance te introduceren.

Meer dan siliconenmateriaal

Als 's werelds grootste fabrikant van geoptimaliseerde substraten heeft Soitec in totaal zes productie-installaties en productiebedrijven in Frankrijk, Singapore, België en China. Het heeft twee kerntechnologieën: SmartCut en SmartStacking.

De kerntechnologie van Soitec is qua materialen. Thomas Piliszczuk, uitvoerend vice-president van de wereldwijde strategie van het bedrijf, is van mening dat het kerndoel van Soitec is om verschillende materialen te combineren om te voldoen aan de verschillende eisen van eindklanten voor materiaaleigenschappen. Dus, naast het vlaggenschip RF-SOI en FD-SOI, ontwikkelt het bedrijf nieuwe producten op basis van derde-generatie halfgeleidermaterialen, waaronder GaN en SiC.

"Met tientallen jaren van ontwikkeling is GaN volwassen geworden. Soitec gelooft dat het kan deelnemen aan de ontwikkeling van deze technologie." Thomas is erg optimistisch over de GaN-technologie. "We zullen ons echter niet helemaal opnieuw ontwikkelen, we hebben een bedrijf overgenomen dat gespecialiseerd is in de ontwikkeling van GaN-technologie. Het bedrijf EpiGaN. Dit bedrijf heeft al een relatief volwassen product."

GaN-producten zullen de productlijn van Soitec uitbreiden om waarde te leveren in 5G- en stroomtoepassingen. In 5G-toepassingen zullen GaN-producten worden gebruikt in basisstations; in stroomtoepassingen verschijnen GaN-producten in stroomsystemen voor auto's.

SiC-producten zullen ook worden gebruikt in het stroomsysteem van elektrische voertuigen, die in grote hoeveelheden in voertuigomvormers zullen worden gebruikt. "We ontwikkelen SiC-producten, dat wil zeggen, met behulp van onze SmartCut- en SmartStacking-technologieën om dit nieuwe materiaal te verwerken." Thomas onthulde: "Soitec gebruikt een goede SmartCut-technologie om een ​​nieuw type siliciumcarbidewafel te maken. Begin volgend jaar zullen we enkele nieuwe producten uitbrengen die deze industrie kunnen ondermijnen. "

"Bovendien hebben we een derde groeipool voor indium gallium nitride op silicium in het MicroLED-display," zei Thomas met vertrouwen.

Naast het uitbreiden van het assortiment, breidt Soitec ook actief zijn productiecapaciteit uit, voornamelijk voor POI-producten, die worden gebruikt in RF-filters van de volgende generatie. "De logica achter de uitbreiding van de productiecapaciteit is dat bijna alle fabrikanten van RF-filters en modules het gebruik van POI-substraten overwegen bij het ontwerpen." Volgens Thomas wordt de POI-productielijn van het bedrijf in Frankrijk naar verwachting uitgebreid tot 400.000 stuks per jaar. Tegelijkertijd is het momenteel slechts een 6-inch substraat en zal het in de toekomst 8-inch en 12-inch substraten produceren.

"Op het gebied van niet-SOI, GaN en POI ontwikkelen we ons erg snel, omdat 5G steeds meer vraag naar beide zal hebben," voegde Thomas toe. "Wat SOI betreft, wordt dit het 5G-tijdperk. Mainstream hebben we veel vertrouwen."

Help Chinese bedrijven smartfollowers te worden

Soitec is een kernlid van de SOI Alliance. De alliantie werd in 2007 opgericht om de industrie samen te brengen en de ontwikkeling van de SOI-industrie te bevorderen.

De voorzitter en uitvoerend directeur van de SOI Industry Alliance, Dr. Carlos, woonde onlangs het 7e FD-SOI-forum in Shanghai bij. Hij was erg blij om de veranderingen in de hele ecologische omgeving te zien: "Toen het eerste forum werd gehouden, waren de deelnemers gevuld met een foto, en dit keer namen meer dan 400 mensen deel en werd het uitnodigingssysteem aangenomen."

De evolutie van de gehele industriële ecologie komt voort uit de voltooiing van infrastructuur. Dr. Carlos legde zorgvuldig uit: "Om SOI-chips te produceren, heb je wafers nodig, heb je een gieterij nodig, heb je EDA nodig, heb je een platform nodig, heb je ontwerp nodig, IP, heb je de mogelijkheden van een substraatfabriek nodig, moet je de bedrijf om alles te nemen. Alles bij elkaar genomen, dit zijn de basisonderdelen. "

“In 2014 lag de focus van de discussie op de vraag of de supply chain werd gebouwd. In 2015 zal de nadruk liggen op de vraag of de gieterij kan worden gevonden. Later maken mensen zich zorgen over de vraag of ze IP- en ontwerpbibliotheken kunnen krijgen. Het is niet mogelijk om ondersteuning voor EDA en platform te krijgen. Maar nu is de focus van de industrie geleidelijk verschoven van de supply chain naar het product zelf. ”Dr. Carlos wees op de transformatie van de industrie.

De ontwikkeling van de hele SOI is een multi-bloeisituatie geweest. Samsung ontwikkelt massaproductie in 18FDS. De kern is nu 22FDX, en er zijn plannen om in de toekomst 12FDX-massaproductie te implementeren. ST ontwikkelt 28FD-SOI-technologie, terwijl Renesas zijn eigen SOTB-technologie heeft. Dit zijn de unieke waarden die SOI-technologie met zich meebrengt.

Naarmate het proces vordert, zal SOI-technologie echter het knelpunt ondervinden dat de reguliere CMOS-processen ondervinden? De productiekosten zijn bijvoorbeeld hoog en de deelnemende bedrijven worden steeds minder. Dr. Carlos gaf een andere mening: "De focus van SOI-technologie is hoe gemengd signaal, RF en rekenkracht te integreren. Naarmate IoT-technologie zich blijft uitbreiden, zal het veld steeds groter worden. De sleutel is of we de mogelijkheid hebben om deze groeiende markt het hoofd te bieden. Er zullen in de toekomst veel fabrieken van 200 mm zijn, 300 mm heeft een eigen markt en er zullen verschillende nanotechnologische knooppunten bestaan ​​om zich aan te passen aan verschillende markten. De drijvende kracht is niet de functiegrootte zoals FinFET. niet hetzelfde. Het bouwen van de infrastructuur en het optimaliseren van de technologie op deze basis is onze focus. "

Hij zei verder: "IoT is een grote markt die miljarden waard is. Het heeft veel partities en vele categorieën markten, wat ook leidt tot de IoT-markt, waarbij geen bedrijf is betrokken, maar veel bedrijven in hun respectieve behoeften. Dus in het IoT in het veld, hebben verschillende bedrijven verschillende wafelgieterijen nodig en hebben verschillende fabrieken hun eigen marktbehoeften. "

Dr. Carlos is erg optimistisch over de Chinese markt. Hij is van mening dat Chinese bedrijven kunnen profiteren van de ontwikkelingsresultaten van de eerste reeks applicaties en de applicatie vervolgens naar een nieuw niveau kunnen tillen. Dit wordt "smartfollowers" genoemd. Op basis van voorgangers zullen "smartfollowers" rationeler en volwassener zijn.

Hij zei dat de alliantie de ontwikkeling van de Chinese industrie actief zal bevorderen: "Ik denk dat de alliantie en het forum een ​​verbindende rol zullen spelen in China en de intercommunicatie tussen de internationale gemeenschap en de Chinese gemeenschap kunnen realiseren. Als er enige vacature is in China industrieontwikkeling, we hopen dat we door onze inspanningen de vacatures zullen invullen en de ontwikkeling van het gehele ecologische milieu van China in een betere en hogere richting zullen bevorderen. "

In feite zijn er steeds meer SOI-fans in China, wat te zien is aan de deelnemers aan dit SOI-forum. In het IoT-tijdperk gaf SOI-technologie Chinese IC-bedrijven meer keuzes. Met de ontwikkeling van 5G en auto-elektronica zal SOI-technologie waarschijnlijk een hoogtepunt in China inluiden.