Huis > Nieuws > Levering van SMIC-bestelling EUV-apparatuur werd uitgesteld, reageerde ASML

Levering van SMIC-bestelling EUV-apparatuur werd uitgesteld, reageerde ASML

De Nikkei Asian Review rapporteerde op de zesde (Beijing-tijd) dat ASML de levering van SMIC's EUV-lithografiemachine vertraagde, maar de specifieke redenen zijn onbekend.

Afgelopen mei bestelde SMIC een EUV-lithografiemachine van $ 120 miljoen bij ASML. De Nikkei werd door drie bronnen op de hoogte gebracht dat de door SMIC bestelde apparatuur volgens planning eind dit jaar zal worden geleverd en medio 2020 zal worden geïnstalleerd, maar de goederen wachten momenteel op "follow-up kennisgeving".

Op de zesde (Beijing-tijd) avond meldde Reuters dat ASML reageerde door te zeggen dat de licentie van het bedrijf om een ​​van de meest geavanceerde apparatuur naar een Chinese klant te exporteren, is verlopen en in afwachting is van goedkeuring door de Nederlandse overheid voor een nieuwe licentie. .

ASML-woordvoerder Monique Mols legde verder uit dat de prijs van deze apparatuur ongeveer 100 miljoen euro is. "ASML voldoet alleen aan de wet. De wet stelt duidelijk dat EUV-apparatuur alleen kan worden vervoerd als het een exportvergunning heeft."

Vele malen begaan

Naarmate de ontwikkeling van de Chinese halfgeleiderindustrie versnelt, is de activiteiten van ASML in China aanzienlijk gegroeid. Volgens de verkoopgegevens van het eerste kwartaal en het tweede kwartaal van ASML 2018 bedroeg de omzet op het vasteland ongeveer 20%, wat gelijk is aan de Amerikaanse markt en de Taiwanese markt overtrof. Om de bepaling van de Chinese markt te verdiepen, verving ASML de voormalige leider van de Koreaanse regio door de nieuwste Chinese president Shen Bo.

Hoewel de markt de laatste jaren over ASML wordt verteld, heeft ASML dit een voor een ontkend en voortdurend het belang van de Chinese markt herhaald. In augustus vorig jaar waren er geruchten dat ASML door de Amerikaanse overheid werd verboden en geen Chinese werknemers kon werven. Vervolgens antwoordde ASML: "Dit is een vals gerucht. Wanneer ASML mensen rekruteert, is er over het algemeen geen nationaliteitsbeperking. We verwelkomen ingenieurs van over de hele wereld."

Daarnaast zijn er mensen die zich zorgen maken dat de Wassenaar-overeenkomst ASML niet toestaat de nieuwste apparatuur uit China te kopen. In dit verband heeft Shen Bo gezegd dat dit een misverstand van ASML is, ASML-lithografiemachines zijn altijd op het vasteland verkocht. Hij beloofde ook dat de meest geavanceerde apparatuur ook op de vastelandmarkt te zien zal zijn.

In juni van dit jaar verhuisde Wuxi's 12-inch productielijn van Huahong Semiconductor, een andere wafelgieterij in China, ook met succes naar drie ASML-lithografieapparatuur. ASML Global Senior Vice President Bert Savonije zei dat ASML zeer vereerd is om deel te nemen aan de ontwikkeling van de Chinese halfgeleiderindustrie en bij te dragen, en hoop in de toekomst bij te dragen.

Het lijdt geen twijfel dat ASML optimistisch is over de groeiende Chinese halfgeleidermarkt en haar aanwezigheid in China in de toekomst zal blijven uitbreiden. Ik geloof dat ASML voorzichtig zal zijn met de levering van deze EUV-apparatuur van SMIC.

Wat zijn de attitudes van andere Amerikaanse fabrikanten van apparatuur?

Lithografie is slechts een onderdeel van het productieproces van halfgeleiders en er zijn veel halfgeleiderapparaten nodig bij het etsen, slijpen, reinigen en andere processen.

Naast de Nederlandse ASML zijn US Applied Materials, Lam Research en KLA leveranciers van apparatuur voor de wereldwijde halfgeleiderindustrie.

Daniel Durn, CFO van Applied Materials, heeft verklaard dat het bedrijf plannen heeft om ervoor te zorgen dat de netto-impact van eventuele tarieven met betrekking tot de spanningen tussen China en de VS tot een minimum wordt beperkt. In het tweede kwartaal vertegenwoordigde de Chinese markt nog steeds 28% van de omzet van het bedrijf, de hoogste ter wereld.

Oreste Donzella, senior vice president en marketingdirecteur van KLA, wees er in een interview met Ji Wei.com ook op dat China de snelst groeiende regio van halfgeleiders is. In het tweede kwartaal van KLA 2018 was de omzet van China goed voor 32%, de tweede alleen voor Zuid-Korea (34%). In de toekomst zal KLA uitgebreide en gediversifieerde technologie- en lokalisatiediensten leveren om de ontwikkeling van de Chinese halfgeleiderindustrie te helpen.

Bij deelname aan de eerste China Expo van China benadrukte Lam Research dat de omvang van de Chinese markt hier de kansen bepaalt, een sterk vertrouwen in de Chinese markt heeft en erg blij is om deel te nemen aan de ontwikkeling van de Chinese halfgeleiderindustrie.

Hoewel Sanan Optoelectronics in april van dit jaar door de Amerikaanse overheid was opgenomen in de "Unverified List (UVL)", stopten de applicatiematerialen de zakelijke contacten tussen de twee partijen tijdelijk. Na effectieve communicatie werd het echter snel opnieuw opgestart. Levering en samenwerking.

Vanuit de houding van deze drie Amerikaanse fabrikanten van halfgeleiderapparatuur is het voldoende om te zien dat zelfs de inheemse Amerikaanse fabrikanten meer aandacht besteden aan de Chinese halfgeleidermarkt. Zelfs als er een kleine aflevering is vanwege overheidsvoorschriften, is deze zeer actief om te communiceren en op te lossen.

De Nederlandse fabriek gehoorzaamt?

In de context van de Chinees-Amerikaanse handelsoorlog is het gemakkelijk om de levering van ASML uit te stellen en ook de Amerikaanse interventie de schuld te geven. Dus zelfs de Amerikaanse apparatuurfabriek heeft niets gedaan, ASML als een Nederlandse fabrikant, zal worden gehoorzaamd in de Verenigde Staten?

Chris Hung, senior technisch analist bij Market Intelligence & Consulting Institute, zei: "Alle chipgerelateerde bedrijven, of ze nu Amerikaans zijn of niet, zijn zeer voorzichtig bij het verzenden van producten naar China. Veel intellectueel eigendom, materialen en basale wetenschappen worden immers nog steeds gecontroleerd door de VS. ".

Als we Huawei, een ander Chinees bedrijf, als voorbeeld nemen, nadat het bedrijf was opgenomen in de "entiteitenlijst", kondigde de Britse arm van de chipleverancier onmiddellijk de opschorting van de samenwerking met Huawei aan, omdat het armgedeelte van de technologie inheems is in de Verenigde Staten . Na het voltooien van de juridische controle hervatte arm zijn activiteiten met Huawei.

Naast de bewapening keren de meeste Amerikaanse leveranciers van Huawei nu terug naar de levering van Huawei nadat ze het nalevingsonderzoek hebben doorstaan.

Daarom is dit ook het geval wanneer ASML de levering van SMIC's EUV-apparatuur uitstelt. Volgens bronnen wordt een vijfde van de benodigde onderdelen voor ASML-productiemachines geproduceerd in een fabriek in Connecticut, VS. Zelfs als ASML wordt gedwongen een "nalevingsonderzoek" uit te voeren, wordt de levering hervat zodra aan de voorwaarden is voldaan. SMIC reageerde ook op het incident en zei dat het project zich nog in de 'schriftelijke werkfase' bevindt. Momenteel verloopt het geavanceerde procesonderzoek en de ontwikkeling van het bedrijf soepel, is de koppeling tussen O&O en productie normaal en worden klanten en apparatuur geïmporteerd in een normale bedrijfsvoering.

Het is de moeite waard om te vermelden dat een aantal Amerikaanse leveranciers van Huawei geleidelijk terugkeert om te leveren en dat de Chinees-Amerikaanse relaties tekenen van versoepeling hebben laten zien. Onlangs zei de Amerikaanse minister van Handel Wilber Ross zelfs dat China en de Verenigde Staten naar verwachting ergens binnenkort een handelsovereenkomst zullen bereiken in Iowa, Alaska, Hawaii of China.

Dit kan goed nieuws zijn voor de deal tussen ASML en SMIC. Zelfs als de Nederlandse regering zich zorgen maakt over het aantrekken van de Verenigde Staten, als de eigen houding van de VS ten opzichte van China begint te verbeteren, dan zal de Nederlandse regering zeker geen gedoe meer maken.