Huis > Nieuws > Omkoping van Ericsson: schikking van $ 1 miljard bereikt met het Amerikaanse ministerie van Justitie

Omkoping van Ericsson: schikking van $ 1 miljard bereikt met het Amerikaanse ministerie van Justitie

Volgens Bloomberg heeft het Amerikaanse ministerie van Justitie details bekendgemaakt over de omkoping van Ericsson in verschillende landen. "Ericsson gebruikte grote hoeveelheden geld, steekpenningen, geschenken en corruptie om zijn positie in de telecommunicatie-industrie te bevorderen en voerde telecommunicatie-activiteiten uit onder begeleiding van geldonderhandelingen. Overheidsfunctionarissen in vijf landen hadden meer dan tientallen miljoenen dollars nodig."

Het Amerikaanse ministerie van Justitie beweert dat Ericsson tijdens de zestien jaar van 2000 tot 2016 overheidsfunctionarissen in verschillende landen heeft omgekocht via externe agenten en consultants, boeken heeft vervalst, redelijke interne boekhoudcontroles niet heeft uitgevoerd en geen passende maatregelen heeft getroffen voor bepaalde werknemers. Tuchtmaatregelen overtreden de "Anti-corruptiewet (FCPA)" die de Verenigde Staten in 1977 hebben vastgesteld.


Ericsson erkende dat om tussen 2010 en 2014 een contract te krijgen met het staatseigendom van Djibouti, het bedrijf USD 2,1 miljoen aan steekpenningen heeft uitgeoefend aan bepaalde hoge overheidsfunctionarissen in Djibouti via een dochteronderneming, valse contracten heeft getekend en valse inkomsten voor boekhouding doeleinden.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft onthuld dat Ericsson in een groot oostelijk land tientallen miljoenen dollars omkocht aan consultants en leveranciers in de 16 jaar na 2000 om geschenken, reiskosten en andere entertainmentkosten aan omkopers te verstrekken. Daarnaast heeft het Amerikaanse ministerie van Justitie ook verschillende off-book betalingen in India, Vietnam en Koeweit bekendgemaakt.

Ericsson's Egyptische dochteronderneming pleit schuldig aan één telling van samenzwering, en één afdeling pleit schuldig aan "overzeese omkoping".

Ericsson en het Amerikaanse ministerie van Justitie bereiken een schikking en ondertekenen een driejarige uitgestelde vervolgingsovereenkomst (DPA). Ericsson betaalt een boete van US $ 520 miljoen aan het Amerikaanse ministerie van Justitie. Vervolging tegen Ericsson. Het Amerikaanse ministerie van Justitie zei dat, gezien de samenwerking van Ericsson met onderzoekers sinds 2013, de definitieve boetes daadwerkelijk met 15% zijn verlaagd.

Bovendien zal Ericsson ook $ 540 miljoen aan civiele schadevergoeding betalen aan de Amerikaanse Securities and Exchange Commission. Als een van de voorwaarden voor de schikking zal Ericsson een onafhankelijke toezichtafdeling oprichten om systeemhervormingen binnen het bedrijf uit te voeren om in de toekomst wettelijke naleving te waarborgen.