Huis > Nieuws > TSMC overweegt een 2nm-chipfabriek te bouwen in de VS, met een focus op de Amerikaanse markt?

TSMC overweegt een 2nm-chipfabriek te bouwen in de VS, met een focus op de Amerikaanse markt?

Al geruime tijd hebben de Verenigde Staten de ontwikkeling van Chinese ondernemingen onder de naam "veiligheid" voortdurend beperkt, en de afname van het aanbod in Huawei is daar een typisch voorbeeld van. In dit kruisvuur tussen China en de Amerikaanse technologie-industrie is TSMC in Taiwan, China ook op grote schaal getroffen. Recent nieuws wees er echter op dat TSMC haar evaluatie van de voorgestelde fabriek in de Verenigde Staten intensiveert als reactie op druk van Washington.

Volgens het Nikkei Asian Review-rapport levert TSMC chips voor de Amerikaanse F-35 straaljagers en ook voor bijna alle chipfabrikanten zoals Apple, Huawei, Qualcomm en NVIDIA. Daarom suggereerde de Amerikaanse regering eerder dat TSMC om veiligheidsredenen chips produceert in de Verenigde Staten.

Twee mensen die bekend waren met de kwestie, zeiden onlangs dat de gieterijleider actief overweegt een fabriek in de Verenigde Staten op te richten. De nieuwe fabriek wil 's werelds meest geavanceerde fabriek zijn en meer geavanceerde halfgeleiders produceren dan de 5nm-chips die in de 5G iPhone van dit jaar zullen worden gebruikt.

Het rapport wees erop dat het voorstel om fabrieken in de Verenigde Staten op te zetten aantoont dat TSMC probeert de Amerikaanse zorgen over zijn militaire toeleveringsketen voor chips weg te nemen. Dit voorstel bevat echter nog veel onzekerheden.

Allereerst zullen voor TSMC de kosten van de Verenigde Staten veel hoger zijn dan die van Taiwan.

Als reactie hierop zei een derde die bekend was met de kwestie dat het niet mogelijk zou zijn om dezelfde hoge winsten in de Verenigde Staten te behalen, tenzij de Amerikaanse klanten van TSMC en de deelstaatregering haar helpen de miljarden dollars te dragen die nodig zijn voor de fabriek. Het is echter duidelijk dat de nieuwste 5nm-chipfabriek van TSMC in Taiwan meer dan $ 24 miljard (inclusief O & O-kosten) zal kosten, wat naar men zegt extreem duur is.

Ten tweede is geopolitiek ook een factor van onzekerheid.

De Amerikaanse regering maakt zich al lange tijd zorgen over de risico's van overzeese productie van militaire chips. Vorig jaar nam het Amerikaanse ministerie van Defensie contact op met verschillende TSMC-klanten en waarschuwde dat bedrijven die op Taiwan vertrouwen beveiligingsrisico's zouden vormen. Niet alleen dat, tijdens de blokkade van Huawei, de Trump-administratie het aantal leveranciers, waaronder TSMC, met behulp van Amerikaanse technologie verder beperkte.

In reactie hierop zei Su Ziyun, directeur van het Institute of Resources and Industry van het National Defence and Security Research Institute in Taiwan, in een interview: "TSMC staat voor een strategische keuze om zich meer op de Amerikaanse markt of de Chinese markt te richten markt." Bovendien wees Su Ziyun erop dat de Verenigde Staten zich zorgen maakten over de mogelijkheid dat een van de blauwdrukken voor het ontwerp van high-security chips in China in handen zou vallen.

Een bron die bekend was met de plannen van TSMC, onthulde echter dat het bedrijf overweegt 2nm-chips te produceren in de Verenigde Staten.

TSMC is naar verluidt op zoek naar 2nm-chips in regio's. Mensen die bekend waren met de kwestie merkten op dat het vinden van een dergelijke fabriekslocatie in Taiwan, China, moeilijk is omdat Taiwan land, elektriciteit en water mist en ook met toenemende milieuproblemen wordt geconfronteerd. Daarom moet "TSMC overzeese productie nastreven en ook langetermijnplanning nodig hebben die verder gaat dan geopolitieke factoren."

Tegelijkertijd zei TSMC-woordvoerder Nina Kao maandag: "TSMC heeft nooit de mogelijkheid uitgesloten om een ​​fabriek in de Verenigde Staten op te richten of te verwerven, maar er zijn op dit moment geen specifieke plannen", zei Nina Kao volledig afhankelijk van klantvraag.

Opgemerkt moet worden dat de Verenigde Staten in 2019 goed waren voor 60% van de omzet van 34,6 miljard dollar van TSMC, terwijl de snelst groeiende Chinese markt op het vasteland slechts 20% bijdroeg.